Składniki:
- 0,5 kg małych ziemniaczków
- 6 ząbków czosnku, nieobranych
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1/2 cytryny
Umyte ziemniaki (nie obierać!), rozgnieciony nieobrany czosnek i sól zalej gotującą się wodą.
Ugotuj, ale nie rozgotuj (ok. 15 minut).
Odcedź, odparuj w garnku z nadmiaru wilgoci.
Na patelni rozgrzej oliwę z pestek winogron (łyżkę).
Wrzuć na patelnię ziemniaki i czosnek.
Dodaj rozmaryn i sól morską.
Ziemniaki rozgnieć (spłaszcz), ale nie za bardzo - tyle żeby delikatnie popękały. Ja to zrobiłam małym garnkiem (można tłuczkiem do ziemniaków).
Smaż na złoto - ok. 4 minut z każdej strony.
Podawaj z połówką cytryny, do skropienia sokiem na talerzu
Przepis:
Jamie Olivier, 30 minute meals
3 komentarze:
Ale apetycznie wyglądają te ziemniaczki!:) Ale ja zazdroszczę nowej ksiązki Jamiego... Też bym ją chciała mieć u siebie.
POzdrawiam i idę czytać dalsze posty.
Uwielbiam ziemniaki na wszelkie, inne od tradycyjnego, sposoby. Pieczone z czosnkiem, gotowane na parze... Twoja propozycja wymaga trochę zachodu, ale zapowiada się ciekawie.
Kubełku - te ziemniaki to IMO jedne z szybszych do przygotowania, i naprawdę proste.
A smak - rewelacyjny :)
Ania - moim zdaniem ta książka Jamiego jest najbardziej inspirująca, i naprawdę powodująca, że chce się gotować trzydaniowe obiady :)
Prześlij komentarz