wołowina po koreańsku z ryżem z avocado


Składniki (na 2 osoby):
  • 200g polędwicy wołowej, pokrojonej na 2cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu z ryżu
  • 1/2 łyżki nam pla (sos rybny)
  • 1 łyżka jasnobrązowego cukru
  • dymka  (białe części są istotne), więc ze 3 pęczki
  • sól
  • 100g ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 avocado
  • sok z połowy limonki
  • limonka (jako dodatek)
  • świeża kolendra (jako opcjonalny dodatek)
Wykonanie:
Patyczki do szaszłyków (4) namoczyć w wodzie, żeby później się nie spaliły ;)
Przygotuj marynatę: czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, sos rybny wymieszaj. Dołóż wołowinę, przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na dwie godziny.
Pokrój dymkę na kawałki (2 cm).
Nadziewaj szaszłyki - na zmianę dymka i wołowina. 3-4 kawałki na jeden patyczek.
Ugotuj ryż (kiedyś może podam przepis na idealnie ugotowany ryż na sposób wschodni) w wodzie z dodatkiem soli.
Odcedź go, dodaj oliwę, wymieszaj. I trzymaj w cieple. (Blabla, wystarczy skoordynować czasy gotowania ryżu i wykonania reszty)
Rozgrzej patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą patelnię z grubym dnem), spryskaj odrobiną oleju, i smaż szaszłyki po 2-3 minuty z każdej strony (mówimy o 2 stronach, nie czterech).
Marynatę przelej do rondelka i zagotuj. Trzymaj na ogniu tak długo aż zgęstnieje (ok 5 minut).
Kiedy szaszłyki się smażą posiekaj avocado, skrop sokiem z limonki, i wmieszaj do ryżu.

Podawaj razem ryż, szaszłyki i kawałki limonki.

Przepis:
Rachel Allen, Rachel's Food for Living

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails