Składniki:
- 2 kawałki łososia (porcja to ok 20 - 25 dag)
- 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego nam pla
- 1 avokado - dojrzałe
- 2 szalotki
- 8 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
- 1/2 ogórka
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól
- pieprz
Do bulionu dodaj sos sojowy i nam pla i zagotuj.
Zmniejsz ogień i włóż rybę skórę do dołu.
Przykryj i na najmniejszym ogniu duś rybę przez ok 6 minut.
Po 6 minutach zdejmij z ognia. Ryba może jeszcze pozostać w wywarze przez 15 minut.
Kiedy ryba się dusi zrób salsę.
Wymieszaj: pokrojone avocado i ogórka, posiekaną szalotkę i imbir, pokrojone na ćwiartki pomidorki.
Dopraw sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem.
Podawaj razem.
Przepis:
Rachel Allen, Entertaining at Home + moje proporcje w salsie, i szalotka zamiast dymki
Następnym razem zamiast bulionu użyję wody, z dodatkiem sosu sojowego, nam pla, i sporej ilości soku z cytryny.
5 komentarzy:
Chętnie zjadłabym takie danie, bo lubię i łososia i awokado.
Awokado? Zawsze i wszędzie :-)
takiego łososia to nawet w środku nocy bym zjadła!
i jeszcze pewnie chciałabym dokładkę!
cudne kolory :) pozdrawiam ciepło!
apetycznie wyglada:)
Na dzisiejszy obiad zaplanowalam lososia. Marynuje sie od wczoraj w lodowce. Przepis jest bardzo podobny do twojego, rozni sie tylko dodatkiem imbiru i dlugoscia gotowania. Ale salsa z awokado bardzo mi sie podoba, wiec tez ja dzisiaj zrobie.
Twoje danie wyglada niebiańsko :)
Prześlij komentarz