Składniki (na 2 baaaardzo głodne osoby):
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (350-400g)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych (lub innego)
- 100g orzechów nerkowca (Gordon pisze, że 50g - ale to mało jeśli się lubi orzechy)
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- szczypta płatków suszonego chilli
- 3 cebulki dymki przekrojone na pół, plus trochę zielonego
- 1 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka ciemna sosu sojowego
- szczypta cukru
- 1 czerwone świeże chilli, pokrojone w plasterki
Ważne: wszystkei składniki przygotuj wcześniej, bo w trakcie nie ma na to czasu.
Pokrój piersi w kawałki wielkości kęsów, posól i popieprz.
Rozgrzej olej i upraż orzechy na brązowo.
Wyłów orzechy z oleju i odsącz na papierze.
Na patelnię (wok) wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty.
Dodaj suszone chilli i pierś kurczaka.
Smaż 2 minuty.
Dodaj młode cebulki (białe + zielone), wlej sos rybny i sos sojowy, dopraw cukrem.
Przesmaż. Dorzuć chilli i orzechy.
Wymieszaj.
Podawaj z ryżem.
Przepis:
Gordon Ramsey, Kuchnie świata
7 komentarzy:
Nerkowce to coś,co przyprawia mnie o dreszcze, nigdy nie potrafię się oprzeć żeby nie zjeść nieprzyzwoitych ilości!
A w połączeniu z kurczakiem i takim sosem...to rozumiem.
Szybkie, proste i dobre. I nie rośnie w garnku jak mój sojowy makaron ;)
Pozdrawiam :)
Uwielbiam dodatek nerkowców do mięsa. Z przyjemnością skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.
Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
chetnie bym oproznila ta miseczke:)
fajny obiad
Zrobiłam dziś, z lekką modyfikacją: indyk, sos słodko-pikantny chilli zamiast suszonego chilli i bonusowo - zielona papryka, żeby było bardziej kolorowo i soczyście. Wyszło oczywiście zajebiste ;)
Przy okazji zadebiutował u nas w kuchni sos rybny. Może jestem dziwna, ale nie wiem, jak można twierdzić, że on nieprzyjemnie pachnie...
To ja się podzielę moją ulubioną wariacją nt. kurczaka z cashew: http://kotlet.tv/kurczak-smazony-z-orzechami-nerkowca - przepyszne to jest, po obiedzie chodzę i podjadam z patelni :)
Prześlij komentarz