kurczak smażony z orzechami nerkowca



Składniki (na 2 baaaardzo głodne osoby):
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (350-400g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych (lub innego)
  • 100g orzechów nerkowca (Gordon pisze, że 50g - ale to mało jeśli się lubi orzechy)
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone  w plasterki
  • szczypta płatków suszonego chilli
  • 3 cebulki dymki przekrojone na pół, plus trochę zielonego
  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka ciemna sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 1 czerwone świeże chilli, pokrojone w plasterki
Wykonanie:
Ważne: wszystkei składniki przygotuj wcześniej, bo w trakcie nie ma na to czasu.

Pokrój piersi w kawałki wielkości kęsów, posól i popieprz.
Rozgrzej olej i upraż orzechy na brązowo.
Wyłów orzechy z oleju i odsącz na papierze.
Na patelnię (wok) wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty.
Dodaj suszone chilli i pierś kurczaka.
Smaż 2 minuty.
Dodaj młode cebulki (białe + zielone), wlej sos rybny i sos sojowy, dopraw cukrem.
Przesmaż. Dorzuć chilli i orzechy.
Wymieszaj.
Podawaj z ryżem.

Przepis:
Gordon Ramsey, Kuchnie świata

8 komentarzy:

Arvén pisze...

Nerkowce to coś,co przyprawia mnie o dreszcze, nigdy nie potrafię się oprzeć żeby nie zjeść nieprzyzwoitych ilości!
A w połączeniu z kurczakiem i takim sosem...to rozumiem.

An-na pisze...

Szybkie, proste i dobre. I nie rośnie w garnku jak mój sojowy makaron ;)

Pozdrawiam :)

lo pisze...

Uwielbiam dodatek nerkowców do mięsa. Z przyjemnością skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.
Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

aga pisze...

chetnie bym oproznila ta miseczke:)

iis111 pisze...

fajny obiad

KAnusia pisze...

Zrobiłam dziś, z lekką modyfikacją: indyk, sos słodko-pikantny chilli zamiast suszonego chilli i bonusowo - zielona papryka, żeby było bardziej kolorowo i soczyście. Wyszło oczywiście zajebiste ;)

Przy okazji zadebiutował u nas w kuchni sos rybny. Może jestem dziwna, ale nie wiem, jak można twierdzić, że on nieprzyjemnie pachnie...

kthxbai pisze...

To ja się podzielę moją ulubioną wariacją nt. kurczaka z cashew: http://kotlet.tv/kurczak-smazony-z-orzechami-nerkowca - przepyszne to jest, po obiedzie chodzę i podjadam z patelni :)

Polskie Blogi Kulinarne pisze...

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails