nadziewane łódeczki ziemniaczane


Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 200g cheddara
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • gruby szczypior
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • boczek wędzony
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Na dzień przed przyrządzaniem dania nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Ponakłuwaj umyte ziemniaki.
Piecz  godzin - dwie (aż skórka będzie chrupiąca, a wnętrze sypkie).
Kiedy przestygną - przekrój, i wybierz łyżeczką miąższ.
Ostudzone skórki ułóż na talerzu i przykryj folią. Podobnie z masą ziemniaczaną. Schowaj do lodówki.
Gdy nadejdzie pora faszerowania  - nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Do masy dodaj większość utartego sera (trochę zostaw do posypania), śmietanę, sól, pieprz, sos i posiekaną dymkę.
Wymieszany farsz nakładaj do łupinek.
Posyp na wierzchu resztą sera.
Łupiny ułóż ciasno w formie do zapiekania.
Przykryj formę folią alu i zapiekaj 15 min.
Zdejmij folię i zapiekaj kolejne 15 min, aż ser się zezłoci.
W międzyczasie usmaż na chrupko boczek.
Po wyjęciu ziemniaków posyp je boczkiem. Lub podaj boczek osobno jeśli do stołu zasiada i miesożerca i wege.

Przepis:
Nigella Lawson, Nigella świątecznie

Ziemniaki podaję z kwaśną śmietaną z dymką (rodem z TGIFriday's)
Jako dodatek świetnie sprawdzają się z krwistym stekiem z polędwicy wołowej jedynie popieprzonej przed grillowaniem, a podanej z masłem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails