Składniki:
- 6 ziemniaków
- 200g cheddara
- 150 ml kwaśnej śmietany
- gruby szczypior
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- boczek wędzony
- olej do smażenia
Na dzień przed przyrządzaniem dania nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Ponakłuwaj umyte ziemniaki.
Piecz godzin - dwie (aż skórka będzie chrupiąca, a wnętrze sypkie).
Kiedy przestygną - przekrój, i wybierz łyżeczką miąższ.
Ostudzone skórki ułóż na talerzu i przykryj folią. Podobnie z masą ziemniaczaną. Schowaj do lodówki.
Gdy nadejdzie pora faszerowania - nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Do masy dodaj większość utartego sera (trochę zostaw do posypania), śmietanę, sól, pieprz, sos i posiekaną dymkę.
Wymieszany farsz nakładaj do łupinek.
Posyp na wierzchu resztą sera.
Łupiny ułóż ciasno w formie do zapiekania.
Przykryj formę folią alu i zapiekaj 15 min.
Zdejmij folię i zapiekaj kolejne 15 min, aż ser się zezłoci.
W międzyczasie usmaż na chrupko boczek.
Po wyjęciu ziemniaków posyp je boczkiem. Lub podaj boczek osobno jeśli do stołu zasiada i miesożerca i wege.
Przepis:
Nigella Lawson, Nigella świątecznie
Ziemniaki podaję z kwaśną śmietaną z dymką (rodem z TGIFriday's)
Jako dodatek świetnie sprawdzają się z krwistym stekiem z polędwicy wołowej jedynie popieprzonej przed grillowaniem, a podanej z masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz