Składniki:
- 4 kurze nogi (lub cały kurczak poćwiartowany)
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- puszka pokrojonych pomidorów (400g)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki strzępków szafranu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50 g blanszowanych migdałów, w słupkach (lub posiekanych grubo)
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu, migdałów i sezamu) umieścić w dużym ciężkim rondlu ( u mnie: żeliwny).
Przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, odwracając kawałki kurczaka od czasu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Kurczaka wyjąć z garnka, i umieścić w piekaniku nagrzanym do 100 stopni (by nie ostygł).
Zwiększyć ogień i gotować sos, aż uzyska gęstą konsystencję.
Wmieszać miód i z powrotem włożyć mięso, i podgrzewać całość.
Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i sezam.
Kurczaka podawać na gorąco z sosem oraz migdałami, sezamem i pietruszką.
Przepis:
Claudia Roden, Łatwa kuchnia śródziemnomorska + moje zmiany (puszkowane pomidory zamiast świeżych i pietruszka)
6 komentarzy:
cudownie apetyczne zdjęcie;)
cudownie aromatyczne połączenie smaków.
super, bardzo zachęcające :)
a z upieczonym już się da? Bo mi został z wczoraj ;)
Upieczony się raczej rozpadnie po takiej obróbce ;)
To poleję samym sosem :P
Prześlij komentarz