kurczak z pomidorami i miodem


Składniki:
  • 4 kurze nogi (lub cały kurczak poćwiartowany)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki strzępków szafranu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 g blanszowanych migdałów, w słupkach (lub posiekanych grubo)
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu, migdałów i sezamu) umieścić w dużym ciężkim rondlu ( u mnie: żeliwny).
Przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, odwracając kawałki kurczaka od czasu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Kurczaka wyjąć z garnka, i umieścić w piekaniku nagrzanym do 100 stopni (by nie ostygł).
Zwiększyć ogień i gotować sos, aż uzyska gęstą konsystencję.
Wmieszać miód i z powrotem włożyć mięso, i podgrzewać całość.
Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i sezam.
Kurczaka podawać na gorąco z sosem oraz migdałami, sezamem i pietruszką.

Przepis:
Claudia Roden, Łatwa kuchnia śródziemnomorska + moje zmiany (puszkowane pomidory zamiast świeżych i pietruszka)

6 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

cudownie apetyczne zdjęcie;)

asieja pisze...

cudownie aromatyczne połączenie smaków.

chantel pisze...

super, bardzo zachęcające :)

kathleene pisze...

a z upieczonym już się da? Bo mi został z wczoraj ;)

iskanna pisze...

Upieczony się raczej rozpadnie po takiej obróbce ;)

kathleene pisze...

To poleję samym sosem :P

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails