makaron z pieczonymi pomidorkami i cukinią


Składniki: (na 2 porcje)
  • opakowanie świeżego makaronu 
  • 250 g pomidorków trusskawkowych / koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • sól morska
  • suszony tymianek
  • biały pieprz
  • chilli w proszku
  • oliwa z oliwek
  • świeżo starty parmezan
  • oliwa z czosnkiem (ewentualnie)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 140 stopni
W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki przekrojone na połówki.
Posypujemy je pokrojonymi pomidorami suszonymi.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i czosnek
Posypujemy tymiankiem, pieprzem, solą, chilli
Polewamy oliwą z pomidorów (plus ewentualnie zwykłą oliwą)
Pieczemy przez godzinę, po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przez kwadrans
Na ugotowany makaron wysypujemy warzywa, polewamy oliwą z czosnkiem, posypujemy parmezanem

Przepis:
Trufla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails