Składniki na spód:
- 110 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 80 ml soku z cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- kilka kropli ekstraktu z cytryny (nie aromatu cytrynowego!) - dla fanów mocnego cytrynowego smaku
- 2 łyżki mąki
Zagnieść składniki na spód. Po uzyskaniu gładkiego ciasta wyłożyć nim formę na płasko - bez formowania wyższych brzegów.
Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po podpieczeniu ciasta wyjąć je z piekarnika, i dopiero zacząć robić masę (żeby ciasto mogło delikatnie przestygnąć).
Zmiksować cukier z jajkami. Dodać pozostałe składniki i znowu zmiksować.
Masę wylać na ciasto.
I znowu piec przez 20 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis:
Pistachio, moje nieco inne proporcje i dodatek ekstraktu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz