tarta cytrynowa


Składniki na spód:
  •  110 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 80 ml soku z cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • kilka kropli ekstraktu z cytryny (nie aromatu cytrynowego!) - dla fanów mocnego cytrynowego smaku
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Zagnieść składniki na spód. Po uzyskaniu gładkiego ciasta wyłożyć nim formę na płasko - bez formowania wyższych brzegów.
Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po podpieczeniu ciasta wyjąć je z piekarnika, i dopiero zacząć robić masę (żeby ciasto mogło delikatnie przestygnąć).
Zmiksować cukier z jajkami. Dodać pozostałe składniki i znowu zmiksować.
Masę wylać na ciasto.
I znowu piec przez 20 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Przepis:
Pistachio, moje nieco inne proporcje i dodatek ekstraktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails