banana bread - wersja zdrowsza


Składniki:
  • 2 szklanki (2 cups - miarki amerykańskie)  mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 5 bardzo dojrzałych bananów (idealne są takie dojrzałe zamrożone, a następnie rozmrożone)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich, rozgniecionych
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Przesiej mąkę, a to co zostanie na sicie dodaj do miski.
Dodaj sodę, sól, cynamon.
Utrzyj masło  z cukrem.
Dodaj jajka i banany.
Wymieszaj - rozgniatając widelcem banany.
Dodaj orzechy.
Keksówkę wyłóż papier do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.
Piecz ok 40 - 50 minut.


Przepis:
wersja moja, na podstawie wielu innych przepisów na banana bread

1 komentarz:

dorota20w pisze...

musze i ja w koncu ten chlebek zrobić.

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails