pieczone ziemniaki z dodatkami


Składniki: (na 2 osoby)
  • 4 ziemniaki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Ziemniaki ponakłuwać cienkim, ostrym nożem.
Piec aż skórka będzie chrupiąca a środek miękki (ok godziny).


Wersja z boczkiem i serem:
  • 2 łyżki boczku pokrojonego w słupki
  • 2 kawałki masła (15 g)
  • 4 łyżki tartego gruyere
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Usmaż boczek na chrupiąco.
Rozkrój ziemniaki delikatnie na pół (nie do końca).
Wsadź w środek po kawałku masła.
Rozłóż w nie 3/4 boczku.
Posyp serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 3 minut aż ser się stopi.
Po wyjęciu na wierzchu posyp resztą boczku.

Wersja z łososiem:
  • 50 g wędzonego łososia
  • 15 g odsączonych kaparów
  • masło lub oliwa do smażenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • posiekany szczypiorek
Wykonanie:
Pokrój łososia w paski i wrzuć na patelnię z masłem. Dodaj kapary, pieprz i sok z cytryny. Smaż przez chwilę (minuta - dwie).
Do rozkrojonego ziemniaka włóż śmietanę, na wierzch łososia z kaparami.
Posyp szczypiorkiem.


Resztę śmietany podaj obok na talerzu. Posyp wędzoną solą.

Przepis:
Rachel Allen, Reachel's favourite food at home


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails