frittata z grilowaną cukinią i serem


Składniki:
  • jajka - 5
  • cukinia - 200 g
  • bazylia świeża - spora garść
  • parmezan tarty - ze 30g, ale w zasadzie na oko
  • inny miękki ser - ja wzięłam ulubionego śmierdziucha umiarkowanego - całkiem sporo, pół "trójkącika" mi zeszło
  • sól i pieprz - niezmiennie toleruję tylko biały pieprz
  • olej z pestek winogron
Wykonanie:
Do jajek dodajemy przyprawy, sery, bazylię pokrojoną w paski i mieszamy.
Cukinię kroimy na plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy z obu stron.
Masę mieszamy z cukiniami i wylewamy na patelnię natłuszczoną (ok. 20 cm).
Smażymy na bardzo małym ogniu 10 minut z jednej strony. Następnie z drugiej max. 2 minuty. Przerzucanie ze strony na stronę dokonujemy przy pomocy talerza.

Przepis:
White Plate, plus własna inwencja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails