zapiekane jajka z łososiem


Składniki:
  • jajka - 4
  • łosoś wędzony - 4 plastry
  • masło
  • śmietana kremówka - 4 łyżki
  • sól
  • biały pieprz
Wykonanie:
Kokilki do zapiekania posmarować miękkim masłem.
Posolić i popieprzyć.
Na dno wyłożyć łososia pokrojonego w paseczki.
Jajko wbić do miseczki i następnie ostrożnie przelać do kokilki, tak by nie uszkodzić żółtka.
Na białko (omijając żółtko) wylać śmietankę.
Kokilki wstawić do jakiegoś naczynia (blacha, forma do zapiekania) i do połowy wysokości zalać wrzątkiem.
Zapiekać w 170 stopniach przez  10 - 15 minut (w zależności od tego jak ścięte jajka lubimy)

Przepis:
Michael Roux, Jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails