Składniki na sos wiśniowy (2 osoby):
- 25 ml czerwonego wytrawnego wina
- 25 ml rubinowego porto
- 150 g wiśni (mrożonych na ten przykład)
- szczypta przyprawy pięć smaków
- 2 szczypty cynamonu mielonego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie cukier do smaku (zależy od wiśni)
- 2 kacze piersi ze skórą
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 średnie bataty
- 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego bezzapachowego (np z pestek winogron)
- 10 g masła
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Gotować wino i porto na średnim ogniu aż się zredukuje o połowę.
Dodać wiśnie i wszystkie przyprawy.
Gotować 3 minuty.
Wyjąć kilka/naście/ wiśni i odłożyć.
Resztę zmiksować.
Przetrzeć przez gęste sito.
I podgrzewać wraz z wiśniami całymi na małym ogniu (oraz zagęszczać przy okazji) do końca przygotowywania dania.
Naciąć skórę na piersi (6-7 nacięć), ale nie przecinając mięsa.
Posolić i popieprzyć.
Smażyć piersi skórą do dołu na średnim ogniu przez 10 min. W trakcie odlewać tłuszcz. (Robić to na czymś o grubym dnie, i żaroodpornym).
Na koniec przewrócić i smażyć minutę.
Ponownie przewrócić skórą do dołu i wstawić do piekarnika na 4 minuty.
Potem wyjąc i odstawić na 4 minuty, żeby odpoczęła.
Gdy kaczka zaczyna się smażyć zaczynamy smażyć bataty.
Bataty wcześniej obieramy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 8 mm (boczne ścinki wypadają z obiegu), przyprawiamy solą i pieprzem.
Na oleju i maśle smażymy bataty z każdej strony po 5 minut.
A potem na 4 minuty wstawiamy do piekarnika (te 4 min gdy bataty są w piekarniku to te 4 minuty gdy kaczka odpoczywa już poza piekarnikiem).
Na koniec wykładamy na talerz bataty, kaczkę (która w środku powinna być różowa - bo inaczej będzie gumowata) i polewamy sosem z wiśni.
Przepis:
Raymond Blanc, Łatwa kuchnia francuska
Czas przygotowania:
40 minut
3 komentarze:
O, piękne! Zrobiłam niedawno kaczkę z rukolą i granatem, ale to jest bardziej odpowiednie na tę porę roku. Podkradnę przepis, pozwolisz?
Ba! Jeśli tylko przepis podpada pod SB ;)
@Iskanna - w zasadzie podpada, to taka dorodna porcja w Fazie 2, ale bataty są koszerne, jak najbardziej (ostatnio zrobiłam pieczone, z czerwoną cebulą, rozmarynem i parmezanem).
Prześlij komentarz