mini ptysie z gruyerem


Składniki:
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • 125 g przesianej mąki tortowej typ 450
  • 3 duże jajka
  • 100g startego na grubej tarce gruyera
  • odrobina mleka
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy w wodzie z solą, pieprzem i papryką masło i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia.
Na raz wrzucamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy aż ciasto uformuje się w kulę, będzie odchodzić od brzegów garnka.
Garnek znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało.
Zdejmujemy z ognia - niech stygnie przez 3 minuty.
Dodajemy pojedynczo jajka, i mieszamy. Ciasto będzie gładkie i lśniące.
Na koniec musimy wmieszać ser.
Ciasto przekładamy do worka foliowego, ucinamy koncówke, i wyduszamy na blachę wyłożoną pergaminem małe ptysie (z ciasta wyjdzie 40-50 ptysiów)
Jeśli ptysie nie są idealnie okrągłe możemy je poprawić nieco palcami zmoczonymi w wodzie.
Na koniec ptysie traktujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika aż będą złote - 35-40 minut.

Uwagi:
Idealne do wina.
Bardzo łatwe do wykonania.

Przepis:
Program TV French Food at Home

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails