Składniki (na 2 porcje):
- 2 spore buraki
- ocet balsamiczny
- 1/2 cytryny
- garść pietruszki zielonej
- 50g fety
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Buraki umyj, i każdy osobno zawiń w folię alu.
Piecz buraki do miękkości - godzina, półtorej, do dwóch godzin.
Przestudzone buraki obierz i pokrój. Najpierw w plastry ok 3mm, następnie w paski (też 3mm).
Polej buraki sokiem z połowy cytryny, kilkoma chlustami octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Wyymieszaj.
Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
Ułóż w miseczce / na półmisku i posyp pokruszoną fetą.
Przepis:
Zainspirowany przepisem Jamiego Oliviera z Jamie's 30 minute meals, ale uznajmy to za przepis autorski ;)
4 komentarze:
ciekawy przepis
zapisuję- jestem pewna że musi być przepyszne;)
Pieczone buraki to jedne z moich ulubionych warzyw.
Ja kiedyś robiłam taką sałatkę (dawno, dawno temu) może też Ci zasmakuje!
http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2009/12/saatka-z-wedzonym-ososiem-i-pieczonymi.html
Widziałam ten odcinek Jamiego i jak zobaczyłam zdjęcie od razu mi się przypomniały te buraczki, jest chyba taki sam więc nawet nie muszę szperać w płytach i szukać jak to robił, podobnie z ciabattą z rostbefem, dzięki! :)
Prześlij komentarz