risotto z suszonymi pomidorami, kozim serem i rukolą


Składniki (na 2 osoby):
  • bulion z warzyw lub kurczaka - ok 1 litra, niezbyt słony (gdyż ser też jest słony)
  • 50 g masła
  • 1 mała posiekana drobno cebula
  • 1 liść laurowy
  • 180 g ryżu do risotto - ja mialam carnaroli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ser kozi - nie miękki, z twardą ale jadalną skórką (czyli np kozia rolada dojrzewająca) - 2 plastry plus 50 g pokrojonego w kostke
  • 50g pomidorów suszonych (oryginalny przepis mówi o pomidorach w oleju, ale ja wolę bez, i sprawdziły się, jeśli użyjecie w oleju dodajcie później do ryżu niż podane tutaj)
  • 25 g posiekanej rukoli
  • 15g świezo startego parmezanu
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzać bulion, i trzymać go na małym ogniu, żeby był ciepły.
Roztopić na patelni 40 g masła, dodać cebulę oraz liść laurowy i smażyć na małym ogniu aż będzie miękka.
Dodać ryż, mieszać aż ziarenka zrobią się szkliste.
Dodać białe wino i gotować aż wyparuje.
Dodać łyżkę wazową bulionu i gotować powoli aż się wchłonie.
Potem znowu dodać bulionu, i tak do skutku. Skutkiem jest ryż al dente (ok 15- 20 min).
Na jakieś 5 min przed końcem dodać pomidory pokrojone w paseczki, po chwili dodać ser - roztopić (skórka zostanie w całości).
Do piekarnika mocno rozgrzanego wstawić plastry sera, i przypiec do zarumienienia (minuta - dwie).
Do gotowego risotto dodać resztę masła, parmezan, i w ostatniej chwili wmieszać rukolę.
Na wierzchu ułożyć po plastrze sera.
Można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przepis:
Aldo Zilli, Łatwa kuchnia włoska
Plus moje zmiany w rodzaju pomidorów, oraz w dodawaniu rukoli na sam koniec, a nie razem z kozim serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails