tajska sałatka z pomelo


Składniki:
  • 1 pomelo
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 szalotki - pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku - jw
  • chilli czerwone - pół
  • 3 łyżki posiekanych fistaszków, uprażonych na patelni
  • 3 łyżki posiekanej cienko onion springs aka dymki - to nie do końca to samo, ale da radę, a onion springs można dostać w sklepach z 'china food'
  • 2 łyżki posiekanych suszonych krewetek (vege mogą to odpuścić)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego (vege zamieniają na sos sojowy)
  • 1 łyżka cukru
  • świeża kolendra
Wykonanie:
Obrać pomelo, oddzielić cząstki, usunąć białą skórkę, podzielić na kawałki (na pół).
Na rozgrzanym oleju przesmażyć szalotki i czosnek, aż zbrązowieją. Odsączyć na papierze kuchennym i dodać do pomelo.
Dodać posiekane drobno chilii, fistaszki, dymkę, krewetki i ostrożnie wymieszać.
Przygotować dressing - sok z limonki, soso rybny i cukier. Polać sałatkę, posypać kolendrą i podawać.

Przepis:
Ken Hom, Łatwa kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails