Składniki: (na 2 osoby)
- 4 ziemniaki
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Ziemniaki ponakłuwać cienkim, ostrym nożem.
Piec aż skórka będzie chrupiąca a środek miękki (ok godziny).
Wersja z boczkiem i serem:
- 2 łyżki boczku pokrojonego w słupki
- 2 kawałki masła (15 g)
- 4 łyżki tartego gruyere
- świeżo zmielony pieprz
Usmaż boczek na chrupiąco.
Rozkrój ziemniaki delikatnie na pół (nie do końca).
Wsadź w środek po kawałku masła.
Rozłóż w nie 3/4 boczku.
Posyp serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 3 minut aż ser się stopi.
Po wyjęciu na wierzchu posyp resztą boczku.
Wersja z łososiem:
- 50 g wędzonego łososia
- 15 g odsączonych kaparów
- masło lub oliwa do smażenia
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- posiekany szczypiorek
Pokrój łososia w paski i wrzuć na patelnię z masłem. Dodaj kapary, pieprz i sok z cytryny. Smaż przez chwilę (minuta - dwie).
Do rozkrojonego ziemniaka włóż śmietanę, na wierzch łososia z kaparami.
Posyp szczypiorkiem.
Resztę śmietany podaj obok na talerzu. Posyp wędzoną solą.
Przepis:
Rachel Allen, Reachel's favourite food at home
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz