Składniki:
- 2 szklanki (2 cups - miarki amerykańskie) mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 5 bardzo dojrzałych bananów (idealne są takie dojrzałe zamrożone, a następnie rozmrożone)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich, rozgniecionych
Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Przesiej mąkę, a to co zostanie na sicie dodaj do miski.
Dodaj sodę, sól, cynamon.
Utrzyj masło z cukrem.
Dodaj jajka i banany.
Wymieszaj - rozgniatając widelcem banany.
Dodaj orzechy.
Keksówkę wyłóż papier do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.
Piecz ok 40 - 50 minut.
Przepis:
wersja moja, na podstawie wielu innych przepisów na banana bread
1 komentarz:
musze i ja w koncu ten chlebek zrobić.
Prześlij komentarz