Składniki:
- sałata rzymska pokrojona grubo
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki
- biały ser wędzony pokrojony w kostkę
- grzanki, lub biały chleb z którego zrobimy grzanki
- boczek, pokrojony w słupki
- miód płynny
Na talerzach układamy sałatę.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka i malowniczo rozrzucamy po całości.
Kilka cienkich plasterków ogórka zielonego układamy dookoła, bardziej dla ozdoby niż dla smaku.
Ser biały wędzony kroimy w kostkę (na dwie osoby ok. 15-20 dag) i wykładamy na sałatę
Biały chleb kroimy w kosteczkę, i rumienimy na maśle uzyskując grzaneczki. Gotowe odkładamy na bok.
Boczek (sporo) kroimy w słupki i smażymy na odrobinie smalcu. Gdy się zrumieni zalewamy dużą ilością miodu i trzymamy na ogniu tak długo aż się spieni. W ten sposób uzyskujemy skarmelizowany boczek i pyszny sos. I tym polewamy to co już mamy na talerzach.
Całość na koniec posypujemy przygotowanymi grzankami.
Jemy na ciepło.
Przepis:
Podpatrzone w poznańskiej knajpce Fryga, dawno temu
1 komentarz:
Uuuu ten wedzony twarog jest pycha. Sprobuj go dodac do makaronu z grzybami. Po prostu grzyby (prawdziwki, podgrzybki, czy co tam masz) na patelni z przyprawami usmazyc, makaron ugotowac, i potem ten ser pokrojony w kosc ze wczystkim jeszcze raz przesmazyc na patelni. Polecam!
Prześlij komentarz