ratatouille aka leczo


Składniki:
  • bakłażan - 1 średni
  • cukinia - 2 mniejsze, albo 1 większa, ale mniejsze są smaczniejsze
  • papryka - zielona, żółta, czerwona, lub jakie kto lubi
  • cebula - 4-5
  • pomidory - 5 niezbyt małych, ale koniecznie dojrzałych - sparzonych i obranych
  • przecier pomidorowy - średni słoiczek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • tymianek świeży
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • kiełbasa dobra, nadająca się do smażenia - ilość wedle uznania
Wykonanie:
Przygotować dużą patelnię i garnek.
Wszystkie warzywa najlepiej od razu sobie pokroić w sporą kostkę (2x2cm) - to jedzenie dla dorosłych, a nie papka dla dzieci. Jedynie cebulę - w piórka. Natomiast kiełbasę w półplasterki.
Każdy składnik smażymy osobno, gdyż każdy wymaga innego czasu smażenia, a potem duszenia.
Najpierw smażymy kiełbasę - na złoto. Usmażoną przerzucamy do garnka z odrobiną oleju, i trzymamy pod przykryciem (na ogniu oczywiście).
Następnie - cebula. Ma się zeszklić i zmięknąć, ale nie zbrązowić. Gotową - do garnka jak wyżej.
Potem analogicznie - papryka, cukinia, bakłażan.
Na koniec pomidory - smażymy je aż odparują wodę. Na koniec dodajemy przecier i nadal smażymy. Jak się razem przesmażą - do garnka.
Każde smażone warzywo solimy, a do pomidorów dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy całość wyląduje w garnku porządnie wymieszana dosmaczamy jeszcze i dusimy pod przykryciem 10 minut.
Podajemy ze swieżym pieczywem i czerwonym winem.

Przepis:
inwencja własna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails