Składniki:
- 200g masła, miękkiego
- 100g cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g płatków owsianych
- ewentualnie nieco cukru kryształu do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz płatki owsiane, wymieszać i zagnieść ciasto.
Przy pomocy folii kuchennej uformować wałek z ciasta (5-6cm średnicy).
Ciasto zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut.
Odwinąć ciasto, pokroić w kawałki o grubości 0,5 cm.
Układać na papierze do pieczenia - ciastka dość mocno urosną, więc zachować odstępy.
Można posypać cukrem kryształem.
Piec 15-20 min (aż będą złote).
Przepis:
Rachel Allen, Bake
4 komentarze:
ile sztuk ciasteczek wychodzi mniej więcej z tej porcji?
pozdrawiam
Trochę ponad 20.
I nauczona doświadczeniem, że to bardzo mało, bo one znikają w mgnieniu oka jutro je będę robić z podwójnej porcji ;)
...a chciałam jeszcze zapytać czy się dobrze przechowują, ale rozumiem, że brak danych na ten temat;))))
zrobilam, dodalam tylko 3 lyzki slonecznika, nastepnym razem dodam wiorki, a nastepnym sezam
pyszne, domowe
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz