ciasteczka owsiano-waniliowe


Składniki:
  • 200g masła, miękkiego
  • 100g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g płatków owsianych
  • ewentualnie nieco cukru kryształu do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz płatki owsiane, wymieszać i zagnieść ciasto.
Przy pomocy folii kuchennej uformować wałek z ciasta  (5-6cm średnicy).
Ciasto zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut.
Odwinąć ciasto, pokroić w kawałki o grubości 0,5 cm.
Układać na papierze do pieczenia - ciastka dość mocno urosną, więc zachować odstępy.
Można posypać cukrem kryształem.
Piec 15-20 min (aż będą złote).

Przepis:
Rachel Allen, Bake

4 komentarze:

Kasik pisze...

ile sztuk ciasteczek wychodzi mniej więcej z tej porcji?

pozdrawiam

iskanna pisze...

Trochę ponad 20.
I nauczona doświadczeniem, że to bardzo mało, bo one znikają w mgnieniu oka jutro je będę robić z podwójnej porcji ;)

Kasik pisze...

...a chciałam jeszcze zapytać czy się dobrze przechowują, ale rozumiem, że brak danych na ten temat;))))

monika pisze...

zrobilam, dodalam tylko 3 lyzki slonecznika, nastepnym razem dodam wiorki, a nastepnym sezam
pyszne, domowe
pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails