Składniki:
- 1 pomelo
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 szalotki - pokrojone w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku - jw
- chilli czerwone - pół
- 3 łyżki posiekanych fistaszków, uprażonych na patelni
- 3 łyżki posiekanej cienko onion springs aka dymki - to nie do końca to samo, ale da radę, a onion springs można dostać w sklepach z 'china food'
- 2 łyżki posiekanych suszonych krewetek (vege mogą to odpuścić)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego (vege zamieniają na sos sojowy)
- 1 łyżka cukru
- świeża kolendra
Obrać pomelo, oddzielić cząstki, usunąć białą skórkę, podzielić na kawałki (na pół).
Na rozgrzanym oleju przesmażyć szalotki i czosnek, aż zbrązowieją. Odsączyć na papierze kuchennym i dodać do pomelo.
Dodać posiekane drobno chilii, fistaszki, dymkę, krewetki i ostrożnie wymieszać.
Przygotować dressing - sok z limonki, soso rybny i cukier. Polać sałatkę, posypać kolendrą i podawać.
Przepis:
Ken Hom, Łatwa kuchnia tajska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz