Składniki:
- oliwa z oliwek - do podsmażenia składników
- 1 cebula - drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku - drobno posiekane
- świeży imbir - starty, sporo go, 4-5 cm
- biała fasola z puszki - puszka 400g, po odsączeniu zostaje 250g fasoli
- puszka pokrojonych pomidorów pellati (400g)
- 1 ziemniak - pokrojony w kostkę
- koper włoski - połowa bulwy, pokrojonej w piórka
- 800ml dobrego bulionu - zapewniam, że jego smak w tej zupie jest istotny, więc można sobie odpuścić kostki rosołowe i inne bulionetki
- sól i pieprz
- dobra kwaśna śmietana
- kolendra
- starte rzodkiewki
W garnku z grubym dnem na oliwie przez chwilę podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy fasolę, pomidory, ziemniaka, koper, dodajemy pieprz (sól może być zbędna - zależy od smaku wywaru) i przez 5 minut mieszając podsmażamy.
Nieortodoksyjnie możemy nie dodawać ziemniaka i kopru - to zapychacze w tej zupie, bez nich i tak uzyskamy fajny smak
Następnie dolewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30 minut
Po rozlaniu do miseczek dodajemy śmietanę (składnik absolutnie obowiązkowy), nie żałując jej, na wierzch nieco kolendry i np startych rzodkiewek.
Przepis:
White Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz