Składniki:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 250 ml wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
- 125 g przesianej mąki tortowej typ 450
- 3 duże jajka
- 100g startego na grubej tarce gruyera
- odrobina mleka
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy w wodzie z solą, pieprzem i papryką masło i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia.
Na raz wrzucamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy aż ciasto uformuje się w kulę, będzie odchodzić od brzegów garnka.
Garnek znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało.
Zdejmujemy z ognia - niech stygnie przez 3 minuty.
Dodajemy pojedynczo jajka, i mieszamy. Ciasto będzie gładkie i lśniące.
Na koniec musimy wmieszać ser.
Ciasto przekładamy do worka foliowego, ucinamy koncówke, i wyduszamy na blachę wyłożoną pergaminem małe ptysie (z ciasta wyjdzie 40-50 ptysiów)
Jeśli ptysie nie są idealnie okrągłe możemy je poprawić nieco palcami zmoczonymi w wodzie.
Na koniec ptysie traktujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika aż będą złote - 35-40 minut.
Uwagi:
Idealne do wina.
Bardzo łatwe do wykonania.
Przepis:
Program TV French Food at Home
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz