Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki na pizzę - typ 0, do dostania w supermarketach
- łyżka soli morskiej drobnoziarnistej
- 2 opakowania suszonych drożdży (14g razem)
- łyżka cukru trzcinowego
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 650 ml letniej wody
Mąkę przesiać. Dodać sól.
W dzbanku wymieszać drożdże, cukier, oliwę i wodę. I odstawić aż zacznie pracować - poznacie pracę po malowniczych wykwitach na powierzchni.
Następnie do przesianej mąki powoli wlewać płyn, i mieszać aż do końca płynu widelcem. (Oryginalna metoda wlewania w środek mąki kończy się powodzią na stolnicy, więc nie polecam.)
Jak całość będzie wymieszana można zacząć wyrabiać. Zajmuje to ok. 10 minut, i jest lekkie i przyjemne.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do wysypanej mąką miski, na wierzchu posypujemy mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Po godzinie ciasto powinno wyglądać urodziwie. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy.
Następnie ciasto rozwałkujemy na 15 minut przed pieczeniem.
I ozdabiamy ;)
Najpierw dużo sosu pomidorowego, a potem to już wg uznania. Ja lubię dużo serów różnych, plus pomidory suszone, oliwki i bazylia.
Na koniec solimy, skrapiamy oliwą i do piekarnika na 15 minut (250 stopni, najniższy poziom).
Przepis:
Jamie Olivier
Składniki na sos pomidorowy:
- butelka passaty pomidorowej (przecier)
- duża cebula lub dwie małe
- 2 ząbki czosnku
- sól morska, pieprz, cukier, chilli
- oliwa
- świeża bazylia i suszona
Cebulę i czosnek drobno siekamy (najlepiej maszynowo) na papkę i podsmażamy na oliwie, potem dolewamy pasionatę i dodajemy przyprawy i trzymamy na patelni. Na sam koniec dodajemy świeżą bazylię.
Wychodzi więcej niż potrzeba, ale smakuje tak, że to nie jest problem.
Przepis:
Własny, i jestem z niego dumna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz