kurczak z pomidorami i miodem


Składniki:
  • 4 kurze nogi (lub cały kurczak poćwiartowany)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki strzępków szafranu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 g blanszowanych migdałów, w słupkach (lub posiekanych grubo)
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu, migdałów i sezamu) umieścić w dużym ciężkim rondlu ( u mnie: żeliwny).
Przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, odwracając kawałki kurczaka od czasu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Kurczaka wyjąć z garnka, i umieścić w piekaniku nagrzanym do 100 stopni (by nie ostygł).
Zwiększyć ogień i gotować sos, aż uzyska gęstą konsystencję.
Wmieszać miód i z powrotem włożyć mięso, i podgrzewać całość.
Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i sezam.
Kurczaka podawać na gorąco z sosem oraz migdałami, sezamem i pietruszką.

Przepis:
Claudia Roden, Łatwa kuchnia śródziemnomorska + moje zmiany (puszkowane pomidory zamiast świeżych i pietruszka)

pierś kaczki z batatami i sosem wiśniowym



Składniki na sos wiśniowy (2 osoby):
  • 25 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 25 ml rubinowego porto
  • 150 g wiśni (mrożonych na ten przykład)
  • szczypta przyprawy pięć smaków
  • 2 szczypty cynamonu mielonego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ewentualnie cukier do smaku (zależy od wiśni)
Składniki na kaczkę:
  • 2 kacze piersi ze skórą
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na bataty:
  • 2 średnie bataty
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego bezzapachowego (np z pestek winogron)
  • 10 g masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Gotować wino i porto na średnim ogniu aż się zredukuje o połowę.
Dodać wiśnie i wszystkie przyprawy.
Gotować 3 minuty.
Wyjąć kilka/naście/ wiśni i odłożyć.
Resztę zmiksować.
Przetrzeć przez gęste sito.
I podgrzewać wraz z wiśniami całymi na małym ogniu (oraz zagęszczać przy okazji) do końca przygotowywania dania.
Naciąć skórę na piersi (6-7 nacięć), ale nie przecinając mięsa.
Posolić i popieprzyć.
Smażyć piersi skórą do dołu na średnim ogniu przez 10 min. W trakcie odlewać tłuszcz. (Robić to na czymś o grubym dnie, i żaroodpornym).
Na koniec przewrócić i smażyć minutę.
Ponownie przewrócić skórą do dołu i wstawić do piekarnika na 4 minuty.
Potem wyjąc i odstawić na 4 minuty, żeby odpoczęła.
Gdy kaczka zaczyna się smażyć zaczynamy smażyć bataty.
Bataty wcześniej obieramy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 8 mm (boczne ścinki wypadają z obiegu), przyprawiamy solą i pieprzem.
Na oleju i maśle smażymy bataty z każdej strony po 5 minut.
A potem na 4 minuty wstawiamy do piekarnika (te 4 min gdy bataty są w piekarniku to te 4 minuty gdy kaczka odpoczywa już poza piekarnikiem).
Na koniec wykładamy na talerz bataty, kaczkę (która w środku powinna być różowa - bo inaczej będzie gumowata) i polewamy sosem z wiśni.

Przepis: 
Raymond Blanc, Łatwa kuchnia francuska

Czas przygotowania:
40 minut

tarta cytrynowa


Składniki na spód:
  •  110 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 80 ml soku z cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • kilka kropli ekstraktu z cytryny (nie aromatu cytrynowego!) - dla fanów mocnego cytrynowego smaku
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Zagnieść składniki na spód. Po uzyskaniu gładkiego ciasta wyłożyć nim formę na płasko - bez formowania wyższych brzegów.
Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po podpieczeniu ciasta wyjąć je z piekarnika, i dopiero zacząć robić masę (żeby ciasto mogło delikatnie przestygnąć).
Zmiksować cukier z jajkami. Dodać pozostałe składniki i znowu zmiksować.
Masę wylać na ciasto.
I znowu piec przez 20 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Przepis:
Pistachio, moje nieco inne proporcje i dodatek ekstraktu.
Related Posts with Thumbnails