frittata z grilowaną cukinią i serem


Składniki:
  • jajka - 5
  • cukinia - 200 g
  • bazylia świeża - spora garść
  • parmezan tarty - ze 30g, ale w zasadzie na oko
  • inny miękki ser - ja wzięłam ulubionego śmierdziucha umiarkowanego - całkiem sporo, pół "trójkącika" mi zeszło
  • sól i pieprz - niezmiennie toleruję tylko biały pieprz
  • olej z pestek winogron
Wykonanie:
Do jajek dodajemy przyprawy, sery, bazylię pokrojoną w paski i mieszamy.
Cukinię kroimy na plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy z obu stron.
Masę mieszamy z cukiniami i wylewamy na patelnię natłuszczoną (ok. 20 cm).
Smażymy na bardzo małym ogniu 10 minut z jednej strony. Następnie z drugiej max. 2 minuty. Przerzucanie ze strony na stronę dokonujemy przy pomocy talerza.

Przepis:
White Plate, plus własna inwencja


pizza - ciasto i sos


Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki na pizzę - typ 0, do dostania w supermarketach
  • łyżka soli morskiej drobnoziarnistej
  • 2 opakowania suszonych drożdży (14g razem)
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 650 ml letniej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać sól.
W dzbanku wymieszać drożdże, cukier, oliwę i wodę. I odstawić aż zacznie pracować - poznacie pracę po malowniczych wykwitach na powierzchni.
Następnie do przesianej mąki powoli wlewać płyn, i mieszać aż do końca płynu widelcem. (Oryginalna metoda wlewania w środek mąki kończy się powodzią na stolnicy, więc nie polecam.)
Jak całość będzie wymieszana można zacząć wyrabiać. Zajmuje to ok. 10 minut, i jest lekkie i przyjemne.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do wysypanej mąką miski, na wierzchu posypujemy mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Po godzinie ciasto powinno wyglądać urodziwie. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy.
Następnie ciasto rozwałkujemy na 15 minut przed pieczeniem.
I ozdabiamy ;)
Najpierw dużo sosu pomidorowego, a potem to już wg uznania. Ja lubię dużo serów różnych, plus pomidory suszone, oliwki i bazylia.
Na koniec solimy, skrapiamy oliwą i do piekarnika na 15 minut (250 stopni, najniższy poziom).

Przepis:
Jamie Olivier


Składniki na sos pomidorowy:
  • butelka passaty pomidorowej (przecier)
  • duża cebula lub dwie małe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz, cukier, chilli
  • oliwa
  • świeża bazylia i suszona
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy (najlepiej maszynowo) na papkę i podsmażamy na oliwie, potem dolewamy pasionatę i dodajemy przyprawy i trzymamy na patelni. Na sam koniec dodajemy świeżą bazylię.
Wychodzi więcej niż potrzeba, ale smakuje tak, że to nie jest problem.

Przepis:
Własny, i jestem z niego dumna ;)



zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg złotej cebuli
  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 0,5 kg białej cebuli - znanej jako czosnkowa
  • przyprawy zawiązane w woreczek z gazy: 3 ząbki czosnku, kępka świeżego tymianku, liść laurowy, czarny pieprz
  • białe wino - 250 ml
  • 2 litry bulionu
  • sklarowane masło do smażenia - dużo, spokojnie pół litra
  • bagietka na grzanki
  • ser gruyere
Wykonanie:
Cebule pokroić w piórka, osobno każdy kolor.
Na patelni rozpuścić masło i smażyć cebulę partiami - na dużej patelni jednorazowo mieści się 0,5 kg cebuli. Cebula powinna być zanurzona w tłuszczu, a jej pobyt na patelni powinien się kończyć gdy stanie się szklista.
Usmażoną cebulę odcedzamy i przerzucamy do garnka, a na odzyskanym maśle smażymy następne porcje.
Usmażoną cebulę zalewamy winem i gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy w woreczku z gazy i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Rozlewamy zupę do miseczek żaroodpornych - jak się okazało każda ceramika jest żaroodporna, miseczki z IKEA dały radę ;)
Na wierzchu układamy grzanki z bagietki (plastry bagietki smarujemy oliwą i chwilę podsmażamy z obu stron na patelni), na to plastry sera i na kilka minut wkładamy do piekarnika mocno rozgrzanego, pod górną grzałkę.
Zupa jest pracochłonna, czasochłonna i doskonale oczyszczająca kanaliki łzowe - ale i tak warto

Przepis:
Agnieszka Kręglicka, Marcin Kręglicki, W kuchni u Kręglickich

ratatouille aka leczo


Składniki:
  • bakłażan - 1 średni
  • cukinia - 2 mniejsze, albo 1 większa, ale mniejsze są smaczniejsze
  • papryka - zielona, żółta, czerwona, lub jakie kto lubi
  • cebula - 4-5
  • pomidory - 5 niezbyt małych, ale koniecznie dojrzałych - sparzonych i obranych
  • przecier pomidorowy - średni słoiczek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • tymianek świeży
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • kiełbasa dobra, nadająca się do smażenia - ilość wedle uznania
Wykonanie:
Przygotować dużą patelnię i garnek.
Wszystkie warzywa najlepiej od razu sobie pokroić w sporą kostkę (2x2cm) - to jedzenie dla dorosłych, a nie papka dla dzieci. Jedynie cebulę - w piórka. Natomiast kiełbasę w półplasterki.
Każdy składnik smażymy osobno, gdyż każdy wymaga innego czasu smażenia, a potem duszenia.
Najpierw smażymy kiełbasę - na złoto. Usmażoną przerzucamy do garnka z odrobiną oleju, i trzymamy pod przykryciem (na ogniu oczywiście).
Następnie - cebula. Ma się zeszklić i zmięknąć, ale nie zbrązowić. Gotową - do garnka jak wyżej.
Potem analogicznie - papryka, cukinia, bakłażan.
Na koniec pomidory - smażymy je aż odparują wodę. Na koniec dodajemy przecier i nadal smażymy. Jak się razem przesmażą - do garnka.
Każde smażone warzywo solimy, a do pomidorów dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy całość wyląduje w garnku porządnie wymieszana dosmaczamy jeszcze i dusimy pod przykryciem 10 minut.
Podajemy ze swieżym pieczywem i czerwonym winem.

Przepis:
inwencja własna

sałatka z białym wedzonym serem


Składniki:
  • sałata rzymska pokrojona grubo
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki
  • biały ser wędzony pokrojony w kostkę
  • grzanki, lub biały chleb z którego zrobimy grzanki
  • boczek, pokrojony w słupki
  • miód płynny
Wykonanie:
Na talerzach układamy sałatę.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka i malowniczo rozrzucamy po całości.
Kilka cienkich plasterków ogórka zielonego układamy dookoła, bardziej dla ozdoby niż dla smaku.
Ser biały wędzony kroimy w kostkę (na dwie osoby ok. 15-20 dag) i wykładamy na sałatę
Biały chleb kroimy w kosteczkę, i rumienimy na maśle uzyskując grzaneczki. Gotowe odkładamy na bok.
Boczek (sporo) kroimy w słupki i smażymy na odrobinie smalcu. Gdy się zrumieni zalewamy dużą ilością miodu i trzymamy na ogniu tak długo aż się spieni. W ten sposób uzyskujemy skarmelizowany boczek i pyszny sos. I tym polewamy to co już mamy na talerzach.
Całość na koniec posypujemy przygotowanymi grzankami.
Jemy na ciepło.

Przepis:
Podpatrzone w poznańskiej knajpce Fryga, dawno temu

tortilla z wędzonym łososiem


Składniki:
  • tortilla(e)
  • serek philadelphia (jeden starczy na 2 tortille)
  • ogórek zielony, obrany
  • łosoś wędzony w plastrach (ok. 3 plastry na tortlillę)
  • cytryna albo limonka
Wykonanie:
Tortille smarujemy serkiem, układamy na całej powierzchni łososia, na to ogórek pokrojony w paski, skrapiamy cytryną i zwijamy.
Na koniec kroimy w wygodne porcje na 2 gryzy. W wersji imprezowej możemy każdą porcję przekłuć wykałaczką.

Przepis:
Podpatrzony na imprezie

najszybsza sałata z roszponki


Składniki:
  • roszponka
  • pomidory truskawkowe - jako jedyne chyba mające smak pomidora zimą
  • świeżo starty parmezan
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
Wykonanie:
Na talerz rzucamy roszponkę, na to przekrojone pomidorki.
Ponieważ ma być szybko, to nie bawimy się w robienie winegretu, tylko po kolei solimy wszystko, skrapiamy octem i oliwą, i na wierzch dorzucamy parmezan.

Przepis:
inwencja własna

zupa z fasolą i imbirem


Składniki:
  • oliwa z oliwek - do podsmażenia składników
  • 1 cebula - drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku - drobno posiekane
  • świeży imbir - starty, sporo go, 4-5 cm
  • biała fasola z puszki - puszka 400g, po odsączeniu zostaje 250g fasoli
  • puszka pokrojonych pomidorów pellati (400g)
  • 1 ziemniak - pokrojony w kostkę
  • koper włoski - połowa bulwy, pokrojonej w piórka
  • 800ml dobrego bulionu - zapewniam, że jego smak w tej zupie jest istotny, więc można sobie odpuścić kostki rosołowe i inne bulionetki
  • sól i pieprz
  • dobra kwaśna śmietana
  • kolendra
  • starte rzodkiewki
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem na oliwie przez chwilę podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy fasolę, pomidory, ziemniaka, koper, dodajemy pieprz (sól może być zbędna - zależy od smaku wywaru) i przez 5 minut mieszając podsmażamy.
Nieortodoksyjnie możemy nie dodawać ziemniaka i kopru - to zapychacze w tej zupie, bez nich i tak uzyskamy fajny smak
Następnie dolewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30 minut
Po rozlaniu do miseczek dodajemy śmietanę (składnik absolutnie obowiązkowy), nie żałując jej, na wierzch nieco kolendry i np startych rzodkiewek.


Przepis:
White Plate

nóżki kurczaka pieczone w pomidorach


Składniki:
  • nóżki kurczaka - 1-2 na osobę
  • sól morska i biały pieprz
  • pęczek świeżej bazylii
  • pomidory - różne kolory, wielkości i kształty - sporo
  • czosnek - pół główki
  • 1 świeża papryczka chilli - posiekana
  • kilka młodych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W naczyniu żaroodpoornym mieszamy pomidory (mniejsze w całości, większe pokrojone), czosnek, bazylię, chilli i ziemniaki. Polewamy oliwą.
Nóżki nacieramy solą i pieprzem. Układamy na warzywach. Też polewamy oliwą.
Pieczemy 1,5 godziny, w połowie czasu mieszając pomidory.
Na ostatnie 5 minut w piekarniku włączamy grill
Pomidory puszczą sporo sosu - i tak ma być, nie należy się tym przejmować.


Przepis:
Jamie Olivier, Moje obiady, plus moja wariacja



mini ptysie z gruyerem


Składniki:
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • 125 g przesianej mąki tortowej typ 450
  • 3 duże jajka
  • 100g startego na grubej tarce gruyera
  • odrobina mleka
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy w wodzie z solą, pieprzem i papryką masło i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia.
Na raz wrzucamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy aż ciasto uformuje się w kulę, będzie odchodzić od brzegów garnka.
Garnek znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało.
Zdejmujemy z ognia - niech stygnie przez 3 minuty.
Dodajemy pojedynczo jajka, i mieszamy. Ciasto będzie gładkie i lśniące.
Na koniec musimy wmieszać ser.
Ciasto przekładamy do worka foliowego, ucinamy koncówke, i wyduszamy na blachę wyłożoną pergaminem małe ptysie (z ciasta wyjdzie 40-50 ptysiów)
Jeśli ptysie nie są idealnie okrągłe możemy je poprawić nieco palcami zmoczonymi w wodzie.
Na koniec ptysie traktujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika aż będą złote - 35-40 minut.

Uwagi:
Idealne do wina.
Bardzo łatwe do wykonania.

Przepis:
Program TV French Food at Home
Related Posts with Thumbnails